Gestión Inmobiliaria Sanxenxo

Telfs: 644 340 223 / 619 008 785     info@inmobiliariazenit.com
Ref:

Tidsmaskiner: Hur ett Rolex kopia Oyster från krigstiden återuppväckte min känsla av mystik i klocksamling

Som en mestadels ensam, inåtvänd strävan, tenderar klockentusiasm att främja cynism. Med tiden förbenar klocksamlare ofta i sin tro och smak, definierar en bekväm nisch för sig själva och avfärdar reflexmässigt allt som faller utanför deras egna förutfattade meningar. Det är en lätt tankegång att falla in i, eftersom tyngden av tröghet och den naturliga mänskliga drivkraften för validering arbetar för att övertyga oss om att sättet vi har samlat in måste vara det "rätta sättet" och att, därefter, alla andra sätt att att titta på klockans entusiasm måste vara "fel". Tills nyligen fann jag mig själv att glida in i samma tankegång. Efter över ett decennium av samlande ledde mig genom tidiga eklektiska faser, allt från vintage sovjetiska urmakare till klassiska Seiko, 70-talets Omega och längre fram, hade jag kommit in i en bekväm rytm av att samla sportkronografer, vintageinspirerade dykare och en och annan klänning Kolla på. Jag tog mycket färre risker med mitt samlande, och mantrat som hade styrt mitt förhållningssätt till fake rolex klockor ända från början (överfört från en tidigare karriär inom fordonsmedia) – ”Dare to be Different” – bleknade alltmer från synen. En klocka förändrade allt detta och påminde mig om att den mest kraftfulla delen av en klocka på något sätt är dess förmåga att koppla samman människor från olika tider och platser runt en gemensam, varaktig maskin. Gå in i denna Rolex Oyster Flat Back från cirka 1941.

Jag snubblade över den här biten när jag utforskade gångarna i Las Vegas Antique Jewelry and Watch Show 2023 med aBlogtoWatch-grundaren Ariel Adams, och tog in siktet efter en vecka på Couture 2023. Även instoppad i ett hörn av en utställningshylla fångade den omedelbart min öga, och trots alla samlarvanor och stilistiska impulser jag byggt upp under åren i klockbranschen, köpte jag den på plats.

Oyster Flat Back är en klassisk tidig Rolex-mat. Även om det krävs en hel del acklimatisering för moderna smaker på endast 30 mm breda, bär det rostfria stålhöljet fortfarande många av de kännetecken som skulle fortsätta att definiera utseendet på Rolex-fodraldesignen till denna dag. Även om den större 34 mm breda Bubbleback-linjen bär mycket av vikten av denna era i Rolex-entusiastkretsar, är den här mindre Flat Back-designen ett tydligare uttryck för vart varumärket var på väg, med rena nonsens avsmalnande klackar, en upphöjd platt polerad ram , och en mjukt rundad höljeprofil som fortsatte att vara en bas i Oyster-serien i årtionden.

Naturligtvis är det urtavlan som verkligen fångar fantasin här. För en 81-årig klocka är patinan förbluffande jämn, och åldrar urtavlans yta till en varm krämfärgad ton medan radiumlumen antar den slående karamellfärgade khaki-nyansen som så många tillverkare vill efterlikna nuförtiden i tonade Super-LumiNova . Klockan 6 löpande sekunder är en briljant suggestiv liten uppvisning av tidigt 1900-tals grafisk design, med svepande serif-siffror och en chemin de fer-skala som omger en dramatisk blånande nålvisare. Med huvudluren visar klockan varumärket rolex replica "Mercedes"-luren i en av dess tidigaste former, med en bred avsmalnande form som gör denna design imponerande läsbar för en så liten klocka. Det som gjorde den här till mer än en annan klocka i en display full av vintage Rolex-modeller är dock texten vid 12-tiden. Juvelerarsignerade urtavlor är en välkänd attraktion i vintage-entusiastkretsar, och samlare söker sig till välkända smyckeshandlare som Tiffany & Co. eller Türler som ett sätt att skilja vintageklockor från mängden. P. Orr & Sons, å andra sidan, var inte en juvelerare som jag någonsin hade hört talas om, och de två listade städerna på urtavlan fick omedelbart tankarna att rasa med möjlighet. För de omedvetna finns varken Madras eller Rangoon på någon karta i den moderna världen. Nu respektive kända som Chennai, Indien och Yangon, Myanmar, vid den tiden, var dessa två städer några av de ljusaste juvelerna i kronan av brittiskt kontrollerade södra Asien. Med två enkla textrader hade denna klocka öppnat en dörr till en annan värld, en som för länge sedan hade försvunnit i spåren av ett världskrig, avkolonisering och nästan ett sekel av tillväxt.

© 2018 Inmobiliaria Zenit